VERSLUI IŠPLĖTOTI – TREJI METAI

VERSLUI IŠPLĖTOTI – TREJI METAI

M. Maziliauskas  plėtoja mikrožalumynų auginimo verslą.

Vos prieš metus Aleksandro Stulginskio universitete pradėjęs veiklą Komunikacijos ir technologijų perdavimo centras jau beveik pilnas jaunų ir perspektyvių verslininkų. Kokia šio centro paskirtis ir kaip jame jaučiasi jauni verslininkai?

 ASU įsikūręs slėnis „Nemunas“ pernai įgyvendino seniai puoselėta idėtą sukurti vietą, kur mokslininkų ir verslininkų inovatyvios idėjos būtų realizuotos ir turėtų palankias sąlygas plėtotis, išeiti iš universiteto kiemo ir vystytis toliau. Glaudžiam moklso ir verslo bendradarbiavimui plėti buvo įkurtas Komunikacijos ir technologijų perdavimo centras.

 Jame įsikūrę jauni verslininkai glaudžiai susiję su Aleksandro Stulginskio universitetu – baigę jame mokslus, bendradarbiavę ar iki šiol realizuodami savo idėją  dirbantys su Asu mokslininkais.

 Mikrožalumynai – ateities produktas

Viena iš čia įsikūrusių įmonių savo verslą pirmą kartą pristatė pavasarį parodoje „Ką pasėsi“. Tai įvairius augalus daiginanti ir parduodanti bendrovė „Grainis“. Įdomiausia tai, kad jų siūloma technologija daiginti įvairius augalus tinka ne tik maistui, bet ir gyvulių pašarui.

„Šią technologiją atradome Jungtinėse amerikos valstijose, – pasakojo bendrovės vadovas Mindaugas Maziliauskas. – Europoje toks želmenų auginimo būdas dar nepaplitęs, todėl ne tik auginame želmenis patys, bet populiariname ir siūlome šią technologiją kitoms Europos šalims.“

Čia auginama apie 15 rūšių augalų. Žirniai, saulėgrąžos, rūgštynės, perilės, nasturtos tai tik keletas iš augalų rūšių ir visi yra skirti restoranams.

Augalams daiginti naudojama hidroponikos technologija žinoma Lietuvoje ir naudojama šiltnamiuose. M.Maziliauskas pasakojo, kad tokiu būdu sudaiginti augalai turi visas savybes ir mikroelemntus, kaip ir užauginti žemėje. „Visa augalo energija yra sėkloje ir dygstans perena į želmenį, – sakė M.Maziliausaks. – Mes daigus auginame trumpai – nuo 5-6 dienų iki maždaug 10, priklausomai nuo augalo rūšies. Laistome vandeniu, į kurį dedame visas augalsm šiuo augimo tarpsniu reikalaingas maisto medžiagas, mineralus.“

Tokių daigintų žalumynų paklausa nuolat didėja. Mindaugas Maziliauskas įsitikinęs, kad poreikis dar augs. „Kol kas tai yra prabangių restoranų produktas, mada, tačiau kaip ir viskas, manau, greitai taps kiekvieno mūsų kasdieniu produktu ant pietų stalo, – sakė Mndaugas.

 Nuo žolynų iki draugų uoienės

Kita jauna verslininkė Živilė Juknevičienė gamina originalių receptų uogienes ir arbatas. Jos produktai skirti dovanoms. „Orientuojamės į lietuvišką žaliavą – vaisius, daržoves, uogas,– pasakojo Živilė. – o viskas prasidėjo nuo šeimos poreikio. Mano vaikai nevalgė medaus. Pabandžiau jį nuspalvinti džiovintų žolelių, uogų milteliais. Pavyko – gražios spalvos ir šiek tiek  kitokio skonio medus buvo patrauklesnis. Vyrui pagaminau medų su aitriąja paprika. Jis ne tik turi „vyrišką“ skonį, tačiau įgauna ir papildomų savybių.“

Živilės Juknevičienės verslo šūkis yra „Pagaminta mintyse“. Pirmiausia mintyse gimsta produkto vizija, kuri vėliau realizuojama. Taip radosi įvairių spalvų ir skonių medus, karamelė, kuruos pagardina kaiminystėje kitos jaunos verslininkės gaminami vaisių ir uogų milteliai, neįtikėtini žolelių mišiniai arbatoms.

Živilė yra agronomė, todėl jai pačiai patinka rinka žoleles ir iš jų gaminti įvairius arbatų mišinius. Neseniai moteris tapo socialinio verslo „Draugų uogienė“ partnere ir verda uogiens iš žaliavos, kurią atiduoda geranoriški žmonės. Jie pačių užaugintų vaisų, uogų ar daržovių visų nesunaudoja, tad atiduoda „Draugų uogienei“. Taip žaliava atsiranda Živilės įmonėje, čia sukuriami receptai, išverdama uogienė, kuri parduodama paramos renginiuose.

 Vietoj sintetinių steroidų – daržovių milteliai

Živilės gaminiams uogų miltelius gamina tame pačiame Komunikacijos centre vos prieš pusmetį įsikūrusi Edita Danilčenko. Jai šio verslo idėją padiktavo vaikai. Du sportuojantys sūnūs pradėjo naudoti sintetinius baltymų papildus. Noras atpratinti vaikus nuo jų paskatino moterį sukurti natūralius uogų, daržovių ir sėklų miltelius.

„Kad išliktų visos bioaktyvios medžiagos, visa žaliava džiovinama žemoje temperatūroje, – pasakojo E. Danilčenko. – Aukščiausia kai kurios žaliavos džiovinimo temperatūra yra 42 laipsniai.“ Edita džiovina viską, kas tik papuola į jos rankas: burokėliai, morkos, šaltalankiai ,serbentai, avietės, burnočiai, topinambai, kanapės – visko neišvardinsi, nes kasdien randasi vis nauja žaliava. „džiovintų vaisių ar dažovių miltelius galima naudoti kaip papildą, tik nepatariu viirti ar dėti į karštą vandenį, nes žus visi vitaminai, – aiškino Edita. – Kai kurie milteliai gali atstoti ir maistą. Pavyzdžiui giminaitis pabandė į kefyrą įsidėti burokėlių miltelių ir dabar šį maistą vadina greitais šaltibaršiais. Ir skanu, ir sotu.“

Gaminant uogų, daržovių, prieskoninių žolelių miltelius, būtina išlaikyti kuo didesnę jų maistinę vertę. Be to – tai brangu. Mat, iš kilogramo žaliavos pagaminama tik 50-100 g miltelių. „Procesas yra gana ilgas. Kad išliktų kuo daugiau naudingųjų medžiagų, reikia ilgai džiovinti,“ – sakė E.Danilčenko. – Visi augalai turi žmogui būtinų mineralinių medžiagų, vitaminų, todėl stengiuosi juos išlaikyti.“

 Vienas stogas skatina bendradarbiauti

Visi trys verslininkai jau mąsto apie bendrą veiklą. Živilė Juknevičienė ketina gaminti konditerijos gaminius su Mindaugo Maziliausko užaugintais, o Editos Danilčenko iš jų pagamintais žalumynų milteliais.

ASU profesorė Laima Taparauskienė sakė, kad Komunikacijos centre kuriasi jauni, aktyvūs, nebijantys rizikuoti žmonės.

Čia jie gali trejus metus testuoti savo idėją, vystyti sumanytą verslo modelį. „Įsikuriant jaunam verslininkuii sudaromos lengvatinės sąlygos, kad jis galėtų išbandyti savo idėją, įvertinti jos paklausą rinkoje, – sakė profesorė. – Kurdami šį centrą planavome, kad jis bus starto linija jaunam verslui ir gal kartais atrodančiomis beprotiškomis idėjoms. Manome, kad treji metai yra pakankamas laikas įsitikinti, ar verslas turi perspektyvą, jį išplėti iki tokio lygio, kad būtų galima konkuruoti ir rinkos sąlygomis.“

Pusėje Komunikacijos centro patalpų įrengta 10 laboratorijų, skirtų idėjų, sukurtų produktų gamybai ir testavimui, kitur biuro patalpos. Centre gali kurtis tik naujos įmonės, su kuriomis sudaromos sutartys trejiems metams.

 Kaunorajone.lt informacija

Atsiprašome, komentuoti straipsnį šiuo metu nėra galimybės... X

KR
kiti rubrikos straipsniai

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA