Augalinių aliejų karalienė Rasa atskleidžia ne tik maistines, bet ir gydomąsias jų savybes

Augalinių aliejų karalienė Rasa atskleidžia ne tik maistines, bet ir gydomąsias jų savybes

 

„Jei kažkas spaudžia obuolių sultis, kodėl aš negaliu spausti aliejaus“, - kartą pagalvojo kaunietė Rasa Perscinevičienė ir iš karto ėmėsi veiklos. Nors artimiausi žmonės atkalbinėjo, moteris šia veikla užsiima jau dvejus metus. Ir nors sunki pradžia retsykiais priversdavo suabejoti savo pasirinkimu, tačiau šiandien ji jau galvoja ir apie asortimento plėtrą.

Apie ką tik išspausto aliejaus naudą, jo maistines savybes, moteris neužsikirsdama gali pasakoti net pažadinta iš miego.

Linų sėmenų aliejus spaudžiamas tik iš Lietuvoje užaugintos produkcijos. Linai Lietuvoje pradėti auginti dar apie 2000-aisiais metais prieš mūsų erą. Jau nuo senovės žmonės linų sėmenis vartojo ir maistui, ir sveikatai stiprinti. Jis yra unikalios sudėties. Jame aptinkama daug omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurie gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, o gleivingos ir kitos skaidulinės medžiagos pagerina virškinimą. Linų sėmenų aliejuje aptinkama bene visų mikroelementų, jame gausu vitaminų, fermentų. Žmonės dažniausiai šį aliejų perka maistui. „Labai skanu linų sėmenų aliejumi gardintos raugintų kopūstų salotos“, - sako ponia Rasa, pridurdama, kad šis produktas labai tinka tiems, kurie nori išlaikyti sveiką kūno svorį, taip pat daug sportuojantiems žmonėms.

Sėmenų aliejaus negalima kaitinti, nes taip jis praranda maistingąsias savybes. Nusipirkus šviežiai spaustą aliejų, jį reikia laikyti šaltai ir pasistengti kuo greičiau suvartoti. Todėl specialistė pataria geriau jo pirkti mažiau, bet dažniau.

Pirkėjai labai mėgsta šviežiai spaustą sezamo sėklų aliejų. „Jis yra labai skanus ir ilgai laikosi. Tačiau jo užlaikyti nereikėtų, ilgiau taroje pastovėjęs šis aliejus, kaip ir kiti, įgauna kartumo prieskonį“, - pasakoja verslininkė, pridurdama, kad šį aliejų žmonės mėgsta dėl jo universalumo, nes jį galima vartoti ne tik maistui, bet ir naudoti kaip plaukų ar odos priežiūros priemonę.

„Sezamo aliejus puikiai skatina plaukų augimą, stiprina plaukų šaknis ir apsaugo galiukus nuo lūžinėjimo. Be to, jis puikiai maitina odą, lėtina jos senėjimo procesus“. Augalinių aliejų specialistė kaip maisto karalių išskiria ir saulėgrąžų aliejų, kurį nuo seno žmonės mėgsta ir šaltiems patiekalams gardinti, ir kepimui.

Garstyčių sėklų aliejus taip pat vartojamas ir kaip maistas, ir kaip vaistas. Jis yra gana ryškaus skonio, todėl žmonės jį mėgsta pilti į salotas, gardinti sriubas ir troškinius. „Šis aliejus taip pat puiki priemonė peršalus, nes suaktyvina kraujotaką. Taip pat nuima raumenų įtampą, todėl naudojamas masažams. Moterys juo mėgsta tepti lūžinėjančius plaukų galiukus“, - pasakoja specialistė.

Tik, va, juodgrūdžių aliejaus maistui beveik niekas neperka, nes jo skonis daugeliui yra nepriimtinas. „Bet tai yra tikras augalinis vaistas, veikiantis kaip profilaktinė ar gydomoji priemonė nuo daugybės ligų. Jis naudojamas įvairiausiems uždegimams, alergijoms, odos problemoms gydyti, imunitetui stiprinti, yra puiki profilaktikos priemonė vėžiniams susirgimams“, - sako R. Perscinevičienė. Lygiai tokių pat savybių turi ir kanapių aliejus.

Moteris teigia, kad ką tik išspaustas aliejus, kol dar nėra nusistovėjęs, drumzlinas, atrodo neptraukliai. „Bet žmonės tik tokio ir pageidauja, tiesiai iš aparato. Patiems išrankausiems pirkėjams jau ir trijų dienų spaudimo aliejus atrodo pasenęs“, - juokiasi verslininkė. R. Perscinevičienė su visu savo mini fabrikėliu įsikūrė Kauno Vilijampolės turguje, kuriame kiek daugiau nei prieš dvejus metus pati sukinėjosi kaip pirkėja. Iš siuvimo verslo pasukusi moteris jau galvoja ir apie verslo plėtrą ir atrimiausiu metu pirkėjams pasiūlys riešutų aliejaus.

Atsiprašome, komentuoti straipsnį šiuo metu nėra galimybės... X

KR
kiti rubrikos straipsniai

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA