LIETUVIŠKI PAGARDAI SU PASAULIO PRIESKONIU

LIETUVIŠKI PAGARDAI SU PASAULIO PRIESKONIU

Neveronyse dirbanti mažoji bendrija „Smagurys“ bando nustebinti lietuvius neįprasto skonio pagardais. O viskas prasideda nuo česnakų auginimo.

 Su „Smagurio“ įkurėjais susitikome Voškonyse, per bendruomenės šventę. Čia Ilona Pakinkienė ir Linas Žebelys kvietė paragauti įvairių pagardų. „Viską gaminame iš česnakų. Tai padažai, garnyrai, užtepėlės,“ – pasakojo Ilona Pakinkienė.

Ilonos šeima jau senokai augina česnakus ir nekokybiškas, pažeistas skilteles parduodavo Linui, kuris pradėjo jas perdirbti ir kūrė įvairių pagardų receptus. Dabar jie verslo partneriai, kartu įsteigę MB „Smagurys“.

„Linas yra pagrindinis receptų kūrėjas, tačiau ir mes ateiname su pasiūlymais, idėjomis, – pasakojo Ilona Pakinkienė. – Visos idėjos ateina iš aplinkos. Patys keliaudami kažką netikėto paragaujame, draugai pasidalina įspūdžiais apie netikėtus skonio atradimus, o tada mes bandome kažką sukurti.“ Pirmiausia „kūrybą“ įvertina patys, duoda ragauti draugams, artimiesiems ir jei visiems patinka, pradeda gaminti.

 Česnakas – receptų karalius

Visų „Smagurio“ gaminių svarbiausioji dalis yra česnakas. Gaminami trys česnakiniai padažai: saldžiarūgštis, su baziliku ir aitrusis. Jie tinka užpilui, jais galima marinuoti mėsą. Smulkinto česnako gaminius galima vartoti ir kaip padažus prie mėsos, ir kaip užtepėles. Ypač išskirtinio skonio „Čimačiuri“ argentinietiškas padažas, kuris pradėtas gaminti po kelionės. Garstyčios, krienai su česnaku taip pat nustebins skoniu, o marinuotas smulkintas česnakas su provanso žolelėmis ir paprika puikiai tiks kaip užtepėlė greitam užkandžiui. „Stengiamės pasiūlyti tokį skonį, kokio dar nėra Lietuvoje. Tai tarsi lietuviški gaminiai su pasaulio prieskoniu, – sakė Ilona. – Štai garstyčioms gaminti naudojame klevų sirupą, kuris suteikia pikantiškumo.“

Šiemet pradėtas kurti receptas, kaip perdirbti česnakų žiedkočius. Jie taip pat labai maistingi, turi švelnesnį nei česnakas skonį ir gaali tikti garnyrui kaip ir marinuotos česnakų skiltelės..

 Kol kas tik malonus pomėgis

Pagardų gamyba „Smagurio“ šeiminkams kol kas tik malonus pomėgis. Pagaminama tiek, koks yra poreikis ir laisvu nuo kitų darbų laiku. Per mėnesį pagaminama iki 100 indelių pagardų.  Kadangi nenaudojami jokie konservantai, tik natūralūs – druska, actas – produktų galiojimo laikas nėra ilgas, todėl reikia greitai parduoti. Kauno technologijos universiteto Maisto institute atlikus tyrimus, produktus leista laikyti iki trijų mėnesių. Bet tiek „Smagurio“ gaminiai neužsiguli lentynose. „Pagardus tiekiame kelioms nedidelėms sveiko maisto, gurmanų parduotuvėlėms, dalyvaujame mugėse, bendruomenių renginiuose. Renginiuose bandome supažindinti žmones su savo produktais, jie ragauja, vertina, o mums tai paskata kurti naujus receptus, – šypsosi Ilona Pakinkienė. – Malonu dirbti su nestandartiniais gaminiais. Norisi pasiūlyti tai, ko kiti nesiūlo.“

Kol kas „Smaguryje“ dirba tik jo steigėjai – Ilona ir Linas. Per maža gamyba, kad reikėtų samdyti daugiau žmonių. Tačiau į muges, renginus dažnai išsiruošia su šeimomis. Net vaikams smagu savotiškai „dalyvauti“ tėvų versle.

 Kaunorajone.lt informacija ir nuotraukos

 


KR
LIETUVIŠKI PAGARDAI SU PASAULIO PRIESKONIU | 6 nuotr.


Atsiprašome, komentuoti straipsnį šiuo metu nėra galimybės... X

KR
kiti rubrikos straipsniai

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA