NAUJA MADA AR IŠTIES NAUDINGA?

NAUJA MADA AR IŠTIES NAUDINGA?

Išgirdę apie raugintas daržoves iškart burnoje pajuntame rauginto agurko ar kopūsto skonį. Pagynėje ūkininkaujantys Dalia ir Edvardas Abukauskai jus gali nustebinti pasiūlydami net raugintų moliūgų ar šparaginių pupelių.

Šie ūkininkai yra pavyzdys, kaip galima neblogai verstis turint vos vieno hektaro ūkį. Prieš kelerius metus abu dirbo, o daržovių auginimas buvo tik papildomas pajamų šaltinis. Tačiau pamatę, kad iš jų darbo geriau gyvena perdirbėjai ir perpardavinėtojai, ūkininkai sampratą apie ūkininkavimą apvertė aukštyn kojom.

Iš pradžių raugė tik agurkus, siuntė juo perdirbėjams į Estiją. Todėl gerai pagalvoję nusprendė plėsti perdirbimą. Pradėjo auginti daugiau ir įvairesnių daržovių, jas raugė ir pastebėjo, kad pirkėjams patinka. „Tai vertingiausias pasirinkimas mūsų šeimoje. Nuo sėklos iki galutinio produkto – viską padarome patys ir parduodame vartotojui,“ – pasakojo Edvardas Abukauskas.

Pirmaisiais kartais net patys turgaus prekiautojai stebėjosi, matydami raugintus ne tik agurkus ar kopūstus, bet ir morkas, svogūnus, česnakus, burokėlius, obuolius, kriaušes. Buvo skeptikų, sakančių, kad niekam to nereikia, niekas nepirks. Per pora metų siūlomų raugintų daržovių asortimentas išsiplėtė iki daugiau nei dvidešimties. „Kai prie mūsų raugintų daržovių nutįso eilė, liovėsi stebėjęsi ir klausinėję. Patys taip pat pamatėme, kad reikia tokių produktų, juos žmonės mėgsta,“ – toliau kalbėjo Edvardas.

Idėją raugti įvairesnes daržoves ūkininkams pakišo pirkėjai, papasakoję, kad Bulgarijoje valgė raugintą papriką, Ukrainoje, Rusijoje – raugintus česnakus. Kitas, tokias kaip kininis bastutis, išbandė patys. Be jau minėtų daržovių Abukauskai dar raugia mėlynuosius kopūstus, įvairią saldžiąją papriką, jelapeno ir čili pipirus, salierus, brokolius, žiedinius kopūstus, česnakų žiedstiebius – sunku visus ir prisiminti.

Ne mažiau už raugintas daržoves mėgstamas ir raugintų daržovių sūrymas. Pasak Dalios – tai vyrų mėgstamas gėrimas, o ji pati kai kurių daržovių sūrymą į sriubą vietoje vandens pila.

Neseniai Dalia pradėjo gaminti naujus produktus – moliūgų cukatus, kurie puikiausiai pakeičia saldainius smaližiams. Be to, augindama daug įvairių prieskonių, ji gamina ir arbatas bei jų mišinius.

Ne tik skanu, bet ir sveika

Dalia yra maisto gamybos technologė, tad visa gamyba yra jos rankose. „Naują daržovę pabandau nedaug jos raugdama, ragaujame patys ir, jei patinka, pasiūlome kitiems, – sakė D. Abukauskienė. – Paprastai žmonės atsirenka mėgstamiausius ir po kelių apsilankymų jau žinome, kad šitas pirks česnakų ir burokėlių, o tas labai mėgsta obuolius ir aštriai raugtus kopūstus.“ Pasak Dalios, reikia maitintis tuo, ką tuo metu galime turėti savo krašte. Pas mus ištisus metus nebūna šviežių daržovių, todėl šaltuoju metų laiku naudingiau valgyti vietines raugintas, nei atvežtas šviežias ar marinuotas. „Raugintose daržovėse susikaupia daug vitamino C, jos turi mūsų organizmui naudingų fermentų, kurie pagerina virškinimą, – pasakojo Dalia. – taip maitindavosi mūsų seneliai ir tėvai: žiemą valgydavo raugintas daržoves ir obuolius. Tai kodėl mums nepratęsus tų tradicijų?“

Literatūroje rašoma, kad raugintos daržovės gerina apetitą, valo žarnyną ir gerina jo veiklą, greitina medžiagų apykaitą, jose labai daug vitamino C, jos nekaloringos, todėl naudingos lieknėjantiems ar turintiems viršsvorį.

 Skirmantė Milčiūtė

Atsiprašome, komentuoti straipsnį šiuo metu nėra galimybės... X

KR
kiti rubrikos straipsniai

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA

KR
REKLAMA